Blog | Vavito hračky
telefon: +420 608 371 213 e-mail: sluzebnicek@vavito.cz

Dřevěné designové hračky

Menu

4.7.2022

JAK ROZVÍJET V DÍTĚTI LÁSKU K POHYBU A SPORTU?

Dětem začaly prázdniny a léto a to nabádá k častějšímu pohybu venku a společně strávených chvil s rodiči. A jak jinak toto využít než aktivním pohybem. My jsme sportovně založená rodina a pohyb je nám přirozený, a tak se mi to píše/říká snadněji. Pokud chceme, aby naše děti měly rády sport a pohyb všeobecně, tak tady je pár tipů, co by mohlo pomoci:

1. Není lepší způsob, než BÝT DÍTĚTI VZOREM. Děti napodobují vše co děláme, to je fakt. Neurologové tomu říkají zrdcadlový neuron. A tak je důležité být příkladem nejen v chování, ale také ve zdravém pohybu, protože nám všem se to vrátí v podobě pozitivního vlivu na psychiku. Při fyzické zátěži totiž dochází k odbourávání stresových hormonů (kortizol, endorfin), které tělu přinášejí příjemné pocity.

2. Zdravá MOTIVACE je důležitá také ve sportu. Chce to podporu rodičů či přátelské prostředí v týmu. Je dobré děti chválit i za malé a dílčí úspěchy, ocenit jejich snahu nebo pravidelné navštěvování tréninků. Na druhou stranu na něj ale nesmí ani moc tlačit a dávat na sport zbytečně velký důraz. Naopak by měla být vždy oceněna snaha a my rodiče i trenéři by měli v dětech podporovat ducha fair play a stejně tak i umění prohrávat.

3. Pozor na naše rodičovské NENAPLNĚNÍ SNY. Nejhorší jsou příběhy rodičů, které si skrze děti plní vlastní nedosažené sportovní cíle. Takové děti jsou vystaveny zbytečnému tlaku, který se projeví odporem ke sportu a strachem ze selhání. A to je to, co určitě není naším cílem. Je krásné pochlubit se dítětem, které vyhrálo závod nebo taneční soutěž, ale vždy mějme na paměti, že cílem vedení ke sportu není vychovat šampiona, ale vybudovat přirozenou lásku k  pohybu, která bude v různých podobách naše děti provázet celý život. 

4. KDY se sportem ZAČÍT? Ideálně co nejdříve, nejlépe ještě před narozením dítěte, protože se naše zvyky na něj snadněji přenesou. Ale stačí když už odmalička budete spolu třeba chytat míč, chodit na procházky se psem, skákat přes kaluže, prostě se snažit provádět veškeré aktivity co nejvíce společně. Ukazovat mu je a rozvíjet v něm nadání pro sport.

5. CO HO BUDE BAVIT? Můžete udělat malý test. Když dítě dovede vyskočit do výšky, má předpoklad pro výbušné sporty (volejbal, atletika), když se udrží déle než 15 sekund na jedné noze se zavřenýma očima, má dobře vyvinutou rovnováhu (bojové sporty, lyžování), a když si dosáhne s nataženýma nohama až za špičky, je výjimečně flexibilní (gymnastika). 

Rada na závěr: 

Je dobré, když se děti naučí i padat. Nechte děti samotné prozkoumat terén. Pokud nebude např. padat z výšky, je fajn, aby se naučili obratnosti svépomocí. Často vidím úzkostné (převážně) maminky, které stojí vedle dítěte na pár centimetrů a nedají mu žádný prostor. Když leze na patník, na dětskou klouzačku nebo jen vchází do pískoviště. Stále se ho máma drží, jen aby nespadl. Podle mne to není dobře a je třeba jim tu možnost upadnout dát. 

Pokud máte strach z nástrah venku, mám pro Vás tip, jak si udělat bezpečné hřiště i u Vás doma a to s tzv. Piklerové trojúhelníkem. Je to skvělý způsob pro aktivní pohybový rozvoj vašeho dítěte, rovnováhy a motoriky. A má několik možností využití: 

  • prolézačka
  • žebřiny
  • skluzavka
  • lezecká stěna
  • bunkr

Pokud Vás toto domácí hřiště zaujalo, tady se dozvíte víc: https://www.vavito.cz/vavito-e-shop/piklerove-trojuhelnik/#px_column_LqAtWqAET04HSOVYqrG4og_x

 TAK SPORTU ZDAR! My jdeme na brusle :-). 

4.5.2022

JAK ROZDÁVÁME ÚSMĚVY? 

Kdybych měla říct jednu věc, kterou moji zákazníci na dřevěných hračkách opravdu zbožňují, by bylo to, že je mohou dědit další generace, protože se jedná o takový ten typ hračky, která nikdy “nevyjde z módy” a která je v podstatě nerozbitná. 

Když se občas setkávám se zákazníky na marketech, je krásné vidět úsměvy na tvářích jak těch malých, kteří se na hračky rovnou vrhnout, tak rodičů, kteří se usmívají, že zrovna to jejich dítě si musí vše prakticky vyzkoušet, tak i těch mnohem starších ročníků, kteří s nostalgií vzpomínají na své dětství a podobné dřevěné hračky, jako je například i náš sklápěč, který je vyroben s citem pro detail. 

❤️ Miluji rozdávat úsměvy právě tímto způsobem ❤️ .

My jsme se sestrou zdědily takové malé zelené plechové kočárky, se kterými si dnes hrají naše VA+VI když jsou u babičky. Dnes by měly dokonce i nějakou sběratelskou hodnotu. Troufám si říct, že i tento sklápěč může být za pár let hračkou dětí Vašich dětí. 

 Náklaďák

Náš sklápěč najdete v sekci “autíčka”.

1.3.2022

To naše malé stále pláče, aneb jak na oteklé dásně a rostoucí zoubky

Znáte to taky?! Probdělé noci a rána bez nálady? Miminko je v noci neobvykle neklidné a často pláče. První odpověď vždy je: "to budou zoubky" A ve velké většině případů je to pravda. My z VAVITO máme na toto období výborného pomocníka. Je vyroben z platanového dřeva, má antibakteriální vlastnosti, hladký povrch a širokou rukojeť vhodnou pro malou ručku batolete. A hlavně pomáhá masírovat dásně a od nepříjemného svědění rostoucích zoubků. Můžete si vybrat z pěti zvířátek, pejsek, mýval, chobotnice, panda a dinosaurus. Máme to vyzkoušeno na vlastní dásně naší Valerie. 
 
 

 10.1.2022  

Jak si udělat doma největší zábavu na světě? Odpověď je: “Piklerové trojůhelník” 

Ptáte se, co to je? Piklerové trojúhelník je domácí dětská prolézačka, která zabaví Vaše děti na dlouhé hodiny.

Tady je hned několik důvodů, proč "Piklerové trojúhelník" budete milovat:

Důvod č. 1: JE NEUVĚŘITELNĚ SKLADNÝ (i když to asi na první pohled nevypadá). Žebřinky složíte k sobě a zasunete i s klouzačkou pod postel nebo do mezery vedle skříně.

Důvod č. 2: JE CELÝ Z PŘÍRODNÍHO DŘEVA a hodí se do všech pokojíčků.

Důvod č. 3: asi ten nejdůležitější - pomůže ZABAVIT VAŠE DĚTI NA DLOUHÉ HODINY. Jak ty malé od 1 roku, tak i ty větší. U nás si už na něm hráli děti 1 - 8 let. 

Důvod č. 4: JE MULTIFUNKČNÍ, tzn., že z něj máte jak žebřík, tak klouzačku, tak lezeckou stěnu, tak prolézačku např. opičí dráhy, tak i bunkr a Vaše děti určitě vymyslí i mnoho dalšího využití. Takže nekonečná možnost zábavy.

Důvod č. 5: pozitivně naláká DĚTI K AKTIVITĚ A PŘIROZENÉMU POHYBU

Chcete ho vyzkoušet? Objednejte si na našem webu právě zde:  Piklerové trojúhelník a fešák z PPL jej doručí až k Vám domů.

Třeba ten náš se jmenuje Mario. 

Tak schválně, znáte také jménem Vaše doručovatele balíčků?  

22.12.2021

JE TO PŘESNĚ ROK 

Dnes je to přesně rok, kdy se začal v hlavě pomaličku polehoučku rodit nápad s dřevěnými hračkami. Můj příběh začal přesně v tomto období vánočního shonu, kdy mi dva dny před Vánoci přišlo oznámení, že dárky pro všechny děti z rodiny nestihnou doručit. A to byly objednané s velkým předstihem, protože já začínám se zajišťováním dárků v druhé půlce září a na konci listopadu mám vše připravené. Jenže minulý rok NE! Takže nastala panika a vymýšlení co narychlo koupit a kde. Možnosti nebyly valné, protože byla ještě ztížená situace a spousta obchodů byla zavřených. Při návštěvě pár hračkářství jsem byla naprosto zoufalá. Chodila jsem od regálu k regálu, vše bylo z plastu a taky z Číny. Nic regionálního, pěkného ani vzdělávacího. Nakonec jsem koupila knížky.

Sama jsem přemýšlela, co bych jako rodič vybrala, kdyby byly možnosti jiné. A tak vznikla myšlenka prodávat dřevěné hračky, ale které mají nějakou přidanou hodnotu. Například, že jsou zároveň vzdělávací, rozvíjejí jemnou motoriku, zručnost, kreativitu, které jsou zároveň i krásné a designové. A hlavně, které jsou “hravé”, tím myslím to, že existuje spousta překrásných hraček, ale vypadají spíše jako ozdoba než věc na hraní pro malé děti. Nebo naopak existuje ještě větší výběr mezi hračkami, které za děti vše dělají. Blikají, hrají, hýbou se apod. Důležitý byl pro mne tedy také materiál, aby byl přírodní, lehký, bezpečný, nezávadný a produkt minimalistický.

No a pomalu jsem začala krok po krůčku jednat. A dnes je tady značka VAVITO a já si plním svůj sen a všem, kteří mi s ním pomohli nebo si něco z Vavito vybrali z celého srdce děkuji a věřím, že budou spokojeni a hračky jim budou sloužit dlouhá léta. 

Přála bych si, aby všechny děti letos pod stromečkem našli něco po čem jejich dětské srdce touží a aby nikdo na Vánoce nezůstal sám. Tak tedy krásné Vánoce v kruhu nejbližších a šťastné chvíle, které jsou k nezaplacení. 

A pokud už od nás nějakou dřevěnou hračku nebo cokoliv jiného máte, pošlete nám foto, jak jste spokojeni. Je to pro nás nejlepší zpětná vazba.

Veronika

 

20.11.2021

NEZAPOMEŇTE SE SMÁT

Musím se s Vámi podělit o dnešní příběh. Nesla jsem balíčky s hračkami VAVITO k odeslání a jelikož jich bylo víc, logicky jsem se déle zdržela u přepážky, ale asi na 4 minuty embarassed. V tom se za mnou postavila starší paní a začala hlasitě vzdychat a dost na sebe upozorňovat. Po chvíli už nezůstala jen u vzdychání, ale začala si tak nahlas, ale pro sebe něco povídat. Jakože co tam tak “dlouho” dělám..., proč to tak trvá…, a co mám tak důležitého, že toho mám tolik k odeslání… Já jsem nejprve dělala, že nic neslyším a hrála jsem mrtvého brouka, ale potom mi to nedalo, otočila jsem se a s úsměvem jsem řekla: “dobrý den, je mi líto, že čekáte, ale bude to rychle hotové, já jen potřebuji odeslat vánoční dárečky pro několik hodných dětí”. A to jste měli vidět, jak roztála! Taky se usmála a řekla, že to je v pořádku, že jí to nevadí a že počká. Měla jsem ze sebe hezký pocit, že jsem se ozvala a chtěla bych Vám jen říct (co stejně každý ví), že když se na člověka usmějete, nic to nestojí a garantuji, že i největší morous to obratem vrátí. 

Takže “nezapomeňte se smát a nezapomeňte si hrát”. (i v tomto začínajícím hektickém období).

Taky se Vám to někdy stává? Na poště, ve frontě v obchodě, na úřadě? Nebo už se Vám podařilo, že díky Vašemu úsměvu roztál i ten nejchladnější člověk? 

Napište mi, moc mne zajímají i Vaše zkušenosti embarassed.

Veronika